slimeliving deze dingen maken je moe

Ben jij ook altijd moe terwijl heb je wel het idee dat je voldoende slaapt en heb je geen idee hoe het komt? Het zou zomaar kunnen zijn dat deze dingen in je huis ervoor zorgen dat je toch niet helemaal goed uitrust. Zelfs de kleinste details kunnen al invloed hebben op hoe jij je voelt en of je wel goed tot rust komt. Hierdoor kun je minder goed slapen:

1. Je televisie

Eigenlijk zijn alle schermen slecht voor je nachtrust. Apparaten als tablets, televisies en telefoons stralen namelijk blauwe golflengten die de productie van slaaphormoon melatonine in hersenen onderdrukken. Dit betekent dat je korter en minder diep slaapt en dus vermoeider bent de volgende dag. Zet dus een paar uur voor je gaat slapen alle schermen uit en lees eens een boek of tijdschrift.

2. De rommel

Natuurlijk, je rust meer uit wanneer je geen tijd in schoonmaken en opruimen steekt, maar alle rommel kan ook de reden zijn dat je je vermoeider voelt. Onderzoek van Princeton University Neuroscience Institute wees uit dat een rommelige ongeorganiseerde omgeving energie slurpt door stress, waardoor je eerder uitgeput raakt in een niet-opgeruimd huis.

3. Blauwe muren

Blauw is de perfecte kleur voor in je slaapkamer. Dit bewees een onderzoek van Travelodge maar weer. In 2.000 kamers werden verschillende kleuren op de muren getest, waarmee ontdekt werd dat blauwe muren de hartslag laten dalen, evenals de bloeddruk en je daarom ook slaperig maakt. Goed voor in de slaapkamer dus, maar slecht voor in de rest van je huis.

4. Het koffiezetapparaat

Alhoewel dit apparaat je leven redt in de vroege morgen, is het in de middag of in de avond juist de reden dat je tijdens het avondeten al wegdommelt. Cafeïne is dan wel een stimulerend middel dat je energielevel doet toenemen, maar dat effect zwakt wel af na een tijd en zorgt ervoor dat je je later juist minder goed voelt. Of je hebt gewoon niet de loterij gewonnen. Afhankelijk van je metabolisme kan cafeïne je namelijk ook juist alleen slaperig maken.

5. Lavendelkaarsen

Zeker, deze geur is rustgevend, maar juist door die reden kan de geur je moe maken. Psychologen van Wesleyan University ontdekten dat mensen die de geur voor het naar bed gaan ruiken beter slapen. Je hoeft de geur dus niet helemaal uit je huis te verbannen, maar de lavendel in je slaapkamer neer te zetten en in de rest van het huis over te stappen op een frissere geur.

6. Lage verwarming

Onderzoeken wezen uit dat de ideale temperatuur om te slapen vrij koel is. Namelijk tussen de vijftien en twintig graden. Als je je huis dus koel houdt, zul je merken dat je meer zin hebt om naar bed te gaan, dan te beginnen aan je volle dagprogramma. Misschien niet altijd even handig, maar dus wel als je even lekker bij wilt slapen.