Op dit moment is het weer nog niet al te slecht en vriest het nog niet overdag, dus is dit het ideale moment om jouw tuin winterklaar te gaan maken. En als je het nu goed doet, dan heb je in het voorjaar nog meer plezier van je tuin. Begin hier tijdig mee, zodat je de activiteiten over een aantal dagen kan verspreiden en het ook leuk houdt voor jezelf. Hier volgen een aantal tips!

Onderhoud gazon

Het gras zal blijven groeien zolang de temperatuur rond de 6 graden celsius blijft hangen, maar wanneer de temperatuur gemiddeld tot onder de 6 graden gaat dalen, dan zal het gras stoppen met groeien. Zorg er nu dus ook al voor dat je jouw grasmaaier een standje hoger zet (of stop met maaien), zodat jouw gras in ieder geval niet te kort wordt. Om je gazon in de winter te blijven voeden, kan je het beste jouw gazon bemesten met een speciale wintermeststof en door kalk te strooien. De kalk zorgt ervoor dat er zich geen mos tussen het gras kan vormen. Ook kan je ervoor kiezen om jouw graskanten in de winter nog een keer af te steken. 

Bladeren ruimen

Nu beginnen natuurlijk de bladeren weer van de boom te vallen en wordt het ook weer nodig om deze te ruimen, maar dit is niet overal het geval. De bladeren zijn natuurlijk het makkelijkst van het gazon te verwijderen, dus hark het overgrote deel dan ook zo veel mogelijk op je gazon. De bladeren die onder planten en in borders vallen, kan je het best laten liggen. Deze bieden namelijk een klein beschermlaagje voor de plant en vooral voor de wortels van de plant. Kijk wel goed of het wel gezonde bladeren zijn, want als er bladeren liggen die schimmels e.d. bevatten is het wel verstandig om alsnog alle bladeren te ruimen.

Snoeien van bomen en planten

Dit verschilt natuurlijk per plant, dus hou goed de snoeikalenders in de gaten. Er zijn al een aantal bomen en planten die nu al gesnoeid kunnen worden, maar zorg ervoor dat ze in ieder geval allemaal vóór januari gesnoeid zijn. Dan komen namelijk weer de sapstromen vrij. Bij planten met bloemen hoeven alleen de uitgebloeide bloemen en afstervende stengels afgeknipt te worden, de bladeren die blijven hangen dienen als beschermlaag tegen de kou.

Planten scheuren

De planten die te groot zijn geworden kunnen nu gescheurd worden en op een later tijdstip weer teruggeplaatst worden. Het kan ook zomaar zijn dat een plant een aantal andere planten hindert, dan is het in dit geval ook verstandig om deze plant te scheuren.