De huizenprijzen zijn op dit moment torenhoog, zowel bij koop- als bij huurwoningen. Deze hogere prijzen betekenen natuurlijk dat  ook de oppervlaktes in prijs gaan stijgen. Hierdoor is er ook een grote kans dat wanneer jij op zoek gaat naar jouw droomhuis, je helaas genoegen zal moeten nemen met een kleinere woning. Dan moet je de ruimte die je hebt natuurlijk optimaal benutten. Wij geven hier een aantal tips om ruimte te besparen, of die je ruimte groter doen lijken.

Kasten

De beste oplossing is natuurlijk het gebruik maken van zoveel mogelijk kasten, en dus opbergruimtes. Kies daarbij in dit geval voor een wat hogere kast. Zo wordt ruimte die je anders niet zou gebruiken, nu wel benut. Ga je dan ook nog eens voor een hoge en smalle kast, dan haal je echt het optimale uit jouw ruimte. Je hebt dan evenveel opbergruimte als andere, lagere, bredere kasten en tegelijk bespaar je kostbare ruimte.

Muren

Dit klinkt misschien raar, maar als je ruimte wil besparen moet je ook gebruik leren te maken van ruimte die anders ongedeerd blijft. Oftewel, werk in de hoogte met je opbergruimtes. Denk aan wat er net werd verteld over de hoge kasten, alleen hoeven het natuurlijk niet per se kasten te zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan planken, of kleine opbergkastjes. Deze kan je natuurlijk gemakkelijk hoog aan de muur hangen, waardoor je meer ruimte hebt voor je spullen, zonder kostbare ruimte te ‘verspillen’. 

Meer opbergruimte

Denk hierbij aan het toevoegen van opbergruimtes aan al bestaande meubels. Bijvoorbeeld een koffietafel met lades, zo kan je alle ‘rommel’ kwijt in een ruimte die je normaliter niet zou gebruiken. Dit geeft ook meteen een opgeruimd en rustig gevoel in huis, wat mede bijdraagt aan het idee van ruimte. Of denk zelfs aan de ruimte onder je trap. Hier kan je zelf ook gemakkelijk een afgesloten ruimte van maken om je spullen op te bergen. Zo benut je weer ruimte die normaal nooit gebruikt zou worden.

Spiegels

En in dit geval dan vooral een hoge spiegel die je bijvoorbeeld aan je kast bevestigt. Spiegels geven een meer driedimensionale indruk en zorgen zo ook dat het lijkt alsof je meer ruimte hebt. Vooral een hoge spiegel geeft deze indruk, omdat je niet alleen in de breedte extra ruimte lijkt te hebben, maar ook in de hoogte.

Hoekbank

Het ideale aan een hoekbank is dat het extra zitruimte creëert zonder al te veel extra ruimte in te nemen. We zullen dit even wat verduidelijken. Vaak heb je in de woonkamer de bank en dan nog een aantal losstaande stoelen. Deze stoelen nemen natuurlijk redelijk wat ruimte in. Doordat je bij een hoekbank deze ruimte van de stoelen langs de muur plaatst, bespaar je op ruimte waar je daadwerkelijk iets mee doet. Vaak wordt er namelijk amper gebruik gemaakt van de ruimte langs de muren.  

Schuifdeuren

Het ideale aan schuifdeuren is dat ze ervoor kunnen zorgen dat een ruimte groter lijkt dan hij eigenlijk is, zeker als je gebruik maakt van glazen schuifdeuren. Glazen schuifdeuren suggereren ruimte, doordat ze, zelfs als ze dicht zijn, heel veel transparantie bieden.