Lekker buiten eten kan ook in de winter en dat kan jouw winterbarbecue bewijzen! Maar hoe regel je dat je dat dit een succes wordt? Daar hebben we heel leuke ideeën voor. Stof je winterjas af, bereid je tuin voor en sla de benodigde spullen in, want jouw gasten appen je al dat ze honger hebben!
Zorg voor een fijne en veilige plek om te barbecueën
Barbecueën in de kou? Niet helemaal. Want natuurlijk moet je ervoor zorgen dat de plek waar je gaat barbecueën en eten voldoende verwarmd is. Bovendien mag er niemand uitglijden over ijs en sneeuw, dus je gaat eerst ijs en sneeuw afschrapen en scheppen. Hierna moet je het volgende checklist even doornemen:
- Is er een overkapping waar je onder kunt schuilen en koken?
- Is er genoeg plek voor iedereen?
- Is er terrasverwarming? Gebruik een heater of steek meerdere vuurkorven aan.
- Kook je op gas, op kolen of wordt het een elektrische barbecue?
- Heb je een geschikte barbecue die de kou aankan?
- Wil je misschien ook een rookoven gebruiken?
- Wat als het onstuimig weer wordt? Zorg ook binnen voor een gezellige plek!
Zorg voor sfeerverlichting
Een warm licht natuurlijk, want in de winter draait alles om knusheid en saamhorigheid. Zo kun je overal sfeerverlichting ophangen. Misschien met traditionele kerstlampjes, maar lampionnen zijn net zo leuk. Kaarsen en vuurkorven maken het geheel helemaal af. En uiteraard is alle mooie verlichting niet alleen bedoeld om sfeer te creëren: je ziet ook wat je op de barbecue aan het bakken bent.
Wat kook je? Traditioneel doet het altijd goed!
Bij de winter horen traditionele wintergerechten en dat betekent dat je oma’s recept voor erwtensoep of champignonsoep ook mag opzoeken. Een lekkere warme soep als voorgerecht? Dat gaat er altijd in! Net als warme chocolademelk, glühwein of appeltaart met pecannoten en slagroom. Dit soort gerechten kun je nog voor de barbecue begint voorbereiden. Kwestie van time-management!
Let op: is jouw barbecue geschikt?
De vraag is eerder: kan jouw barbecue guur winterweer aan? In de kou duurt het namelijk langer voor vlees of vis gaar is. Wil je culinaire problemen voor zijn, dan bak je het vlees eerst even voor of je snijdt het in dunne plakken. Is dat alles? Nee, nog één waarschuwing: ga niet in een schuur of bijkeuken barbecueën, anders kun je door koolmonoxide vergiftigd raken.
Klaar voor de winterpret?
Een winterbarbecue geeft gezelligheid en het is origineel, want je dineert een keer in een andere setting dan bij je moeder, oma of schoonfamilie. Deel de uitnodigingen maar uit, want jouw gasten hebben al tien keer gevraagd wanneer ze langs kunnen komen. Jij bent voorbereid!