Een schuur is vaak functioneel bedoeld, maar het is ook wel een leuke bijkomstigheid als hij er ook nog een beetje leuk uitziet. Als je aan een grote schuur denkt, zie je vast veel golfplaten als dak en wanden voor je. Echt sfeervol zijn deze platen echter niet. Van zichzelf zijn ze vaak ook niet geïsoleerd. Maar welke materialen gebruik je dan wel voor een mooie, functionele schuur?

Met natuurlijke materialen

Het is vaak mooi om een klein schuurtje in de tuin van natuurlijke materialen, zoals hout en steen (dakpannen) te maken. Het nadeel hiervan is dat hout niet heel weerbestendig is. Zelfs als je het verft of lakt, kan het op den duur gaan rotten. Het is daarom belangrijk dat je hout van goede kwaliteit gebruikt. Dakpannen zijn daarentegen vrij weerbestendig. En als de schuur klein is, is het ook niet zo’n groot karwei om ze te leggen. Ook als de oppervlakte van het dak wel groot is, is het leggen van dakpannen de moeite waard, omdat ze vrij duurzaam zijn. 

Met een houten schuur ben je vrij om hem de kleur te geven die je wilt. Dit is iets lastiger met golfplaten en dergelijke. Deze hebben vaak al een bepaalde kleur. Overschilderen wordt een iets lastiger verhaal, omdat normale verf daar waarschijnlijk niet op blijft zitten.

Met weerbestendige, duurzame materialen

Met weerbestendige en duurzame materialen kun je ook erg mooie schuren of schuurtjes maken. Deze zullen er wel iets anders uit komen te zien dan die van hout, maar alsnog mooier dan die van golfplaat. Voor de wanden zou je bijvoorbeeld sandwichpanelen kunnen gebruiken. Dit zijn een soort golfplaten, maar dan iets mooier en geïsoleerd. Voor het dak kunnen dakpanplaten worden gebruikt. Deze zien er uit als dakpannen, maar zijn gemakkelijker te leggen bij eenvoudige daken en hebben beter isolatiemateriaal. 

Voor welke materialen jij kiest, hangt af van de gewenste uitstraling en hoeveelheid onderhoud.