Schuif-Deur-Smileliving-nl

Een schuifdeur is ideaal, ze besparen een hoop ruimte doordat ze niet openslaan en ze zijn over het algemeen erg mooi. Om de deur makkelijk te gebruiken en op slot te doen zijn er verschillende vormen van schuifdeurbeslag mogelijk. Hierbij speelt smaak en natuurlijk ook de inbraakveiligheid een rol. Wij helpen je graag met schuifdeurbeslag uitkiezen, lees hieronder enkel praktische tips om je te helpen de juiste keuze te maken.

Schuifdeur kommen

Schuifdeur kommen zijn de eenvoudigste vorm van schuifdeurbeslag. In de deur komt een kom waarmee je de deur kan openen en sluiten. De kom heeft enkel de functie de deur handelbaar te maken, kommen hebben geen sloten en vergroten op geen enkele manier de inbraakveiligheid. Voordelen van een schuifdeurkom zijn onder andere: Veel keuze tussen verschillende modellen (vormgeving), geen bewegende delen (de kom gaat vrijwel nooit kapot) en de kommen zijn makkelijk in gebruik. Het nadeel is dat de plaatsing van de kom vrij lastig is. Om de kom te plaatsen moet er in de deur geboord en gebeiteld worden. De plaatsing luistert erg nauw, goed meten is van zeer groot belang anders krijg je te maken met een kier. De kier is niet te repareren zonder dat je dit blijft zien. Voor de plaatsing van een kom geld: meten is weten en erg secuur moeten werken. 

Schuifdeur hendels

Schuifdeur hendels zijn een vrij ingewikkelde vorm van schuifdeurbeslag omdat deze veel bewegende delen hebben en vaak ook het slot bedienen. De keuze tussen verschillende hendels is vaak klein vergeleken met de keuze die men heeft tussen de kommen. Het plaatsen van een hendel is lastig, vaak is de schuifdeur voorzien van een gat waar de hendel dient te komen. Wil je een andere hendel dan de bijgeleverde hendel dien je ofwel rekening te houden met de maat van de oude hendel ofwel het gat aan te passen. Een voordeel is dat een hendel vaak de veiligheid vergroot doordat deze vaak onderdeel is van een slot. Hendels zijn zeker bij zwaardere schuifdeuren handiger dan kommen, door een hendel is het gemakkelijker de deur te bewegen. Sommige hendels bedienen tevens de wielen van de schuifdeur, ze tillen de deur op waarna je de deur kan rollen en zodra je de hendel omdraait valt de deur in een slot en zakt de deur. Hierdoor is de deur vrijwel niet te bewegen. Hendels zijn voor zware deuren een aanrader en ook de veiligheid komen ze vaak ten goede. 

Schuifdeur strips met haak

Stips voorzien van een haak zijn een eenvoudige vorm van beslag. Op de schuifdeur komt een strip met een handvat voorzien van een haak. Aan de kozijn kant komt tevens een strip of in geval van dubbele deuren komt er op de andere deur ook een strip. De deuren zijn te bewegen met de stip en klikken vast aan de strip bij sluiting. De deur is te openen door het handvat te bewegen waarna het haakgedeelte los komt van de strip aan de andere deur of het kozijn. Beslag in de vorm van een strip met haak zijn vaak net omdat ze over de gehele hoogte van de deur lopen en geven extra veiligheid doordat ze op slot klikken bij sluiting van de deur. Deze vorm van beslag is gemakkelijk in de bediening en slijt minder snel dan hendels.