Verbouwen-Zolder-Smileliving

Heb je het gevoel dat je je huis uitgroeit? Zou je graag wat meer woonruimte willen hebben? Dan is de zolder de perfecte plek om te verbouwen tot een extra kamer. Je kunt van je zolder een kantoor maken, een speelkamer of een extra slaapkamer. Je kan dus vanalles met de zolder doen. In dit blog lees je verschillende tips en tricks om van je rommelzolder een extra kamer te maken.

Tip 1: inspiratie op doen

Voordat je zomaar begint met opknappen van de zolder is het wel prettig als je een idee voor ogen hebt. Bepaal eerst wat je met de zolder wilt doen, wil je een kantoor maken of een slaapkamer? Wanneer je bepaald hebt wat je met je zolder wilt gaan doen, kun je beginnen met inspiratie opdoen. Er zijn een hoop vragen die je jezelf vooraf kan stellen. Hoe wil je nu precies dat je de kamer eruit komt te zien? Ga je voor een kleurtje op de muur of ga je liever voor  witte muren? Er zijn een hele hoop keuzes die je van te voren moet maken. Om je hierbij te helpen kun je inspiratie op doen.

Tip 2: maak een ontwerp

Wanneer je voor jezelf duidelijk hebt wat je precies wilt gaan doen met de zolder kun je beginnen met maken van een ontwerp. Schets je plan op papier om voor jezelf duidelijk te hebben wat de bedoeling is. Vervolgens kun je bepalen welke materialen je nodig hebt en wat het gaat kosten. Je kan de kosten beter te hoog inschatten dan te laag, want vaak valt het duurder uit dan verwacht.

Tip 3: verbouwen

Tip 3 is niet voor iedereen noodzakelijk. Heeft jouw zolder al verlichting en is alles netjes onderhouden? Dan kan je deze tip gerust overslaan. Maar heb je nu echt nog een rommelzolder, waar geen stroom is, slechte isolatie, geen elektriciteit en is er sprake van achterstallig onderhoud? Regel dit eerst allemaal, voordat je verder kan. Je kunt pas echt beginnen wanneer de basis in orde is. 

Tip 4: bekleden muren

Nu de basis voor de zolder compleet is kun je gaan beginnen met het inrichten en decoreren van de kamer. Het is wel zo leuk om de muren te verven of te behangen. Hierdoor ziet de kamer er direct een stuk gezelliger en warmer uit. Houdt jij de zolder liever simpel? Dat kan ook verf of behang de muren niet, maar kies dan voor wanddecoraties. Denk bijvoorbeeld aan een groot schilderij of een wandtekening. 

Tip 5: decoreren

Nu de kamer de voordien is van een kleurtje is het tijd voor de laatste stap, het decoreren en inrichten van de zolder. De meubels kunnen nu geplaatst worden en de kamer kan voorzien worden van leuke decoraties zoals vaasjes, foto’s en een plaid.