Alles wat je niet in je woning wilt stallen, stop je weg in je garage. Of je brengt het naar de zolder, maar dat is weer een verhaal apart. Heb je zoveel spullen dat het tijd wordt om je garage op een praktische manier in te delen? Dan hebben we hier genoeg praktische tips voor alle doe-het-zelvers in ons land!

Tip 1: Bepaal eerst wat je wilt houden

Hoe groot of klein je garage ook is: je komt altijd ruimte tekort. Daarom is het goed om eens te kijken naar wat je kunt missen. Oud hobbelpaard gevonden? Staat er een oude kapotte ijskast in de hoek? Dozen vol oude kleding? Wat geen emotionele waarde heeft, gooi je weg of breng je naar een kringloopwinkel en dat geldt zeker voor spullen die je al minstens een jaar of twee niet meer gebruikt. Dit alleen al geeft een opgeruimd gevoel!

Tip 2. Maak zo goed mogelijk gebruik van de beschikbare ruimte

Hoe kleiner je garage, hoe creatiever je zult moeten zijn in het opbergen van je spullen. De gouden truc hierbij is dat je zoveel mogelijk muren moet benutten. Fietsen, ski’s of surfplanken kunnen bijvoorbeeld met speciale haken aan muren worden bevestigd. Hetzelfde geldt voor gereedschap: je kunt veel tools boven je werkbank hangen. Let op: het zwaarte gereedschap moet het laagst hangen om ongelukken te voorkomen!

Tip 3. Gebruik plastic dozen voor kleine spullen

Kartonnen dozen kunnen vochtig worden en beschimmelen. Daarom kun je het beste voor plastic opbergdozen kiezen als je kleine spullen wilt opbergen. Heb je alles ingedeeld? Voorzie de dozen dan van een label zodat je alles snel kunt terugvinden.

Tip 4. Gebruik stellingkasten en krattenrekken

In stellingkasten kun je grote emmers of blikken verf opslaan. De planken van deze kasten moeten wel veel gewicht kunnen dragen, dus informeer goed bij een bouwmarkt welk materiaal hier het meest geschikt voor is. Krattenrekken zijn eveneens handig: handig voor als je een feestje geeft, maar nog handiger als je na een feestje moet opruimen!

Tip 5. Hang tuingereedschap dichtbij de ingang van de garage

Als je in de tuin bezig bent, dan wil je niet urenlang hoeven zoeken naar gereedschap. Plaats daarom naast de deur van de garage een rek waar je al je tuingereedschap in kwijt kunt. Kwestie van even de deur openen en meteen pakken wat je nodig hebt! Hiermee voorkom je ook dat je over gereedschap struikelt. Een paar ongelukken minder: wie tekent daar niet voor?

Toch nog meer ruimte nodig in je garage? Misschien kun je de garage wel verbouwen voor meer ruimte. Uiteraard heb je daar wel de nodige vergunningen voor nodig, maar het is het informeren waard. Liever een carport voor je auto? Ook dat is een goed idee, want dat scheelt weer een paar meter in je garagebox. Wij wensen je veel succes!